Wat is acupunctuur?

 

In westerse geneeskunde is het uitgangspunt ziekte, in acupunctuur is het uitgangspunt gezondheid, waarin een disbalans kan ontstaan.

 

Voordat je echt ziek bent, krijg je subtiele signalen van disbalans: je voelt je niet fit, je slaapt slecht,  het eten smaakt niet of valt niet goed en je ondervindt hinder van kleine of grotere ongemakken die regelmatig terugkeren. Dit terrein is lastig voor westerse geneeskunde: er is (nog) geen aandoening die aantoonbaar is. Voor een acupuncturist, die de mens als geheel bekijkt, is dit juist terrein voor behandeling.

 

Japanse acupunctuur is persoonlijk en uniek

Japanse acupunctuur is nauw verbonden aan massage. Een Japans acupuncturist doet iets op de buitenkant, op de huid, met de bedoeling dat er iets verandert aan de binnenkant. Veranderingen aan de buitenkant zijn een belangrijke graadmeter voor de voortgang van een behandeling. Wat is het effect van een naald op de huid op de spierspanning? Of op de vochtigheid van de huid? Verandert de stevigheid van de huid? Is er effect op de ademhaling? Gebeurt er iets met de sterkte of de snelheid van de polsslag? Hoe stevig voelt de buik bij milde druk?

 

Japanse acupunctuur kent verschillende stijlen. De vorm die Toyohari heet, is het meest subtiel. Binnen Toyohari werk je van acupunt naar acupunt. Tussendoor vindt iedere keer toetsing plaats van de kleine veranderingen die optreden. Verbetert de balans? Kan de balans nog meer verbeteren? In oude Chinese teksten over acupunctuur bestaat een term ganjing, wat zoiets betekent als resonantie. Als in een orkestbak op één viool de G-snaar wordt aangestreken, resoneert op alle andere violen dezelfde snaar mee. De vaardigheid van een acupuncturist bestaat uit het vermogen zich af te stemmen op de conditie van de cliënt. Toyohari is een unieke en heel persoonlijke vorm van acupunctuur.

 

 

 

Ook voor kinderen

Behandeling

Wat klanten zeggen

Wie is Tonsan?

Contact

Zakelijk

Privacy/AVG

japanse acupunctuur

Wat is acupunctuur?

© Copyright Tonsan 2014 | Colofon